Teatrul “Luceafărul” clarifică situația privind spectacolul „Invizibil” pentru a proteja integritatea instituției

Home / Teatrul “Luceafărul” clarifică situația privind spectacolul „Invizibil” pentru a proteja integritatea instituției
În contextul speculațiilor și controverselor recente legate de spectacolul „Invizibil”, regizat de David Schwartz, echipa de creație a teatrului dorește să ofere clarificări privind amânarea premierei și situația actuală.
1️⃣Tema spectacolului:
Spectacolul „Invizibil” se concentrează pe corupția din Republica Moldova. Procesul de documentare a inclus întâlniri și interviuri cu diverse persoane din multiple domenii, cu care actorii au discutat despre cazuri reale de corupție. Orice sugestie că ne-am autocenzurat sau am fost cenzurați de autorități este complet nefondată.
2️⃣Rolul și implicarea actorilor:
Actorii au avut un rol esențial în crearea spectacolului, colectând informații și realizând interviuri. Ei au transcris și descifrat discuțiile, fiind co-autori ai spectacolului. Din aceste interviuri, David Schwarz a selectat și a creat draftul scenariului. Actorii au asigurat persoanele intervievate că identitatea lor va fi protejată, respectând confidențialitatea surselor.
3️⃣Erori factuale:
Scenariu conținea greșeli factuale semnalate de unii actori. Aceste erori, însă au fost ignorate de regizor, ceea ce putea aduce prejudicii teatrului.
4️⃣Confidențialitatea sursei:
Un alt motiv de îngrijorare a fost încălcarea înțelegerii de confidențialitate de către regizor. Actorii au fost puși în situația de a reprezenta persoane reale, identificabile, fără consimțământul acestora, ceea ce a generat neîncredere și tensiuni în cadrul echipei.
5️⃣Divergențe pe tema războiului din Ucraina:
Includerea unei scene cu referire la războiul din Ucraina, considerată irelevantă pentru tema centrală, a generat dispute în echipă. Majoritatea actorilor au considerat că această scenă nu avea legătură cu tema centrală a spectacolului și nu împărtășeau viziunile politice ale regizorului David Schwartz. De asemenea, existau îngrijorări din partea multor actori că ar putea fi comise anumite manipulări de opinie, ceea ce a dus la tensiuni suplimentare între regizor și actori.
6️⃣Probleme de ordin medical:
Motivul care a stat la baza amânării premierei spectacolului au fost problemele de sănătate cu care s-a confruntat o actriță, survenite din cauza proiectului. În urma epuizării psihice și a stresului, actrița a necesitat tratament și recuperare de durată, deoarece a fost la un pas de accident vascular-cerebral (AVC).
7️⃣Amânarea premierei:
În lumina acestor evenimente, administrația teatrului a decis amânarea spectacolului pentru stagiunea următoare pentru a detensiona situația și a facilita un dialog constructiv între regizor și actori.
8️⃣Decizia echipei de creație și a Consiliului artistic:
În urma scandalului provocat de către regizor, echipa de creație a Teatrului „Luceafărul” a decis să se retragă definitiv din proiectul „Invizibil”. Majoritatea actorilor și scenograful consideră că reluarea proiectului nu este oportună și au notificat administrația despre retragerea lor, în vederea protejării integrității artistice și a relațiilor profesionale.
Teatrul „Luceafărul” își reafirmă respectul pentru libertatea de expresie, drepturile și libertățile omului. Suntem dedicați protejării integrității artistice și confidențialității colaboratorilor noștri. Vom căuta să rezolvăm disputa cu regizorul, inclusiv prin căile legale disponibile, dacă va fi necesar.
Ne asigurăm publicul că vom continua să ne dedicăm artei teatrale cu profesionalism și respect pentru valorile noastre.
Ne cerem scuze pentru orice inconvenient cauzat și mulțumim publicului pentru înțelegere și susținere continuă.