Omul de zăpadă

Omul de zăpadă

Regia  Aurelian Bălănuță,Iași

Costume  Stela Verebceanu

Scenografia  Adrian Suruceanu

Omul de zăpadă   Ion Jitari

Rîndunica     Iraida Bobescu

Epurele        Oleg Macovei

Corbul         Diana Cazac

Marmota     Vitalia  Grigoriu

Veverița      Rodica Mereuță

Castorul       Ion Prisacara

Soarele       Valentin Munteanu

Lupu         Oleg Lungu

Sinopsis

”Omul de zăpadă care vroia să întâlnească soarele” este un spectacol încântător, care are la bază un text sensibil și emoționant scris de Matei Vișniec, cel mai jucat dramaturg român din toate timpurile.

Piesa spune povestea unui Om de zăpadă care nici nu bănuia că poate exista altceva în afară de iarnă și lumea poate fi altfel decât o vede și o înțelege el de pe malul unui râu înghețat. Mai mult chiar, lui îi este dat să afle că atunci când peste regatul de gheață se va așterne soarele și natura va prinde viață, el va trebui să dispară.

De ce și unde să dispară, când abia a prins gustul vieții?!

Când primele raze ale soarelui străbat plapuma iernii, iar fulgii se preschimbă în stropi de ploaie, Omul de zăpadă simte că se topește încetul cu încetul. Conștient că nu poate opri evoluția lucrurilor, el pornește în căutarea astrului ceresc, să-l roage să se îndure de el.

Eroul nostru va întâlni în drumul său mai multe animale cu care se va împrieteni și cărora le va dărui, în schimbul ajutorului ca să ajungă în țara Soarelui răsare, toate accesoriile cu care l-au înzestrat copiii care l-au ridicat. Odată cu scurgerea timpului însă, curge și omul de zăpadă… în urma lui rămânând o inimă arzândă și curată și amintirile faptelor lui frumoase.

Soarele însă îi face o promisiune Omului de zăpadă: “Vei plana timp de nouă luni pe deasupra câmpiei şi a pădurii, pe deasupra norilor şi a vîntului… Vei fi un vis viu, un vis cuibărit în gustul vieţii şi în plăcerea de a trăi a copiilor… Şi peste nouă luni, când va veni din nou iarna, vei redeveni om de zăpadă, cel mai bun prieten hiberal al copiilor…”

Teatrul Republican ”Luceafărul” invită copiii și părinții la premiera spectacolului ”Omul de zăpadă care vroia să întâlnească soarele” – o feerie de lumină, culoare, strălucire, muzică și voie bună, pentru a gusta din plin plăcerea vieții și bucuria timpului petrecut împreună!

Project details